No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
A fogfehérítésrõl
Miért színezõdnek el a fogak?
Fehérítési módok
Fogfehérítõ anyagok
Hogyan hat a fehérítõ?
Rendelõi fehérítés
Otthoni fehérítés
Mély fehérítés
Szabadon kapható fogfehérítõk
Mellékhatások
Ellenjavallatok
Belsõ fehérítés
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

A fogfehérítésrõl »» Szabadon kapható fogfehérítõk

Fogfehérítõ matricák
Rugalmas, fehérítõ zselével bevont membránok, melyek a fogak külsõ felszíneire tapadnak és felveszik azok alakját. Szabadon kaphatók a kereskedelemben; egyszerûen alkalmazhatók és kényelmesek: nem szükségesek az egyénre szabott sínek, és mi több: feltûnés nélkül viselhetõk (munkahelyen, vásárlás közben, vagy az úton).
Sajnos nem bizonyultak annyira hatékonyaknak, mint az egyéni síneket használó rendszerek, ami a fogközti felszínek fehérítését illeti. Dõlt, elfordult, vagy más rendellenes helyzetû fogak esetében sem eredményesek. Továbbá a nyál könnyebben fel tudja hígítani a fehérítõ anyagot, csökkentve ezáltal hatékonyságukat. Egyes matricák nem elég hosszúak ahhoz, hogy egy szélesebb mosolyt teljesen fedni tudjanak; gyakran elcsúsznak a helyükrõl.

Fogfehérítõ ceruzák, tollak, ecsetelõk
Fõleg étkezések utáni alkalmazásra, az új elszínezõdések ellen tervezett fehérítõk. Hatékonyságuk megkérdõjelezhetõ. Egyes szakemberek hasznosnak tartják õket a fogorvos által felügyelt egyéni sínes rendszerek kiegészítõjeként, mások viszont teljesen elvetik.

Fehérítõ fogkrémek
Tulajdonképpen mindenik fogkrém fehérítõnek tekinthetõ, mivel az a célja, hogy a fogakról eltávolítsa a lerakódásokat és a lepedéket. Csak néhány olyan fogkrém van, mely fehérítést célzó kémiai anyagokat vagy dörzsölõ szemcséket tartalmaz nagyobb koncentrációban.
Használhatók mint a professzionális fogfehérítés kiegészítõi. Mivel a fogmosás ideje alig haladja meg a napi néhány percet, a fehérítés elõsegítésében betöltött szerepük minimális.

Peroxidokat tartalmazó fogkrémek
A fogkrém a szájüreg minden felszínével érintkezik, továbbá az emésztõcsatornába is bekerülhet; ezért az ilyen fogkrémek peroxid tartalma meglehetõsen alacsony, a szövetek irritációját elkerülendõ.

Dörzsszemcséket tartalmazó fogkrémek
A legtöbb fogkrém nagyon apróra õrölt dörzsszemcsék (szilíciumdioxid, alumíniumoxid, kalcium karbonát, nátrium bikarbonát) segítségével tisztítja a fogfelszíneket. A „fehérítõ" fogkrémek nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen szemcséket, melyek sajnos nem csak a lerakódásokat távolítják el, hanem túlzott használat esetében károsítják, karcolják, koptatják a zománcot és a fogmûvek felszíneit is. A karcolt felszínek pedig elvesztik fényüket és ráadásul sokkal könnyebben kötik meg a színezõ anyagokat.

 

 

 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics