No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
A fogfehérítésrõl
Miért színezõdnek el a fogak?
Fehérítési módok
Fogfehérítõ anyagok
Hogyan hat a fehérítõ?
Rendelõi fehérítés
Otthoni fehérítés
Mély fehérítés
Szabadon kapható fogfehérítõk
Mellékhatások
Ellenjavallatok
Belsõ fehérítés
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

A fogfehérítésrõl »» Rendelõi fehérítés

Ellenõrzött körülmények között történik, ez pedig lehetõvé teszi a magasabb koncentrációjú fehérítõ anyagok biztonságos és fájdalommentes alkalmazását a gyors és látványos eredmény érdekében.

Elõnyei:
• Ez a leggyorsabb és a legbiztonságosabb fehérítési módszer.
• Az íny és a fogak érzékennyé válása (mely régebb a módszer hátrányának számított) ma már sokkal jobban kontrollálható. Ma a peroxid zselék sûrûbbek (nem folynak a fogról az ínyre, nem hatolnak annyira mélyen a fogba), és érzékenységet csökkentõ anyagokat tartalmaznak (mint a kálium-nitrát és a fluor vegyületek).

Hátrányai
• Drágább, mint az otthoni változatok.
• Eredményességét több tényezõ is befolyásolhatja (életkor, örökletes tulajdonságok, valamint az elszínezõdés típusa).
• Nem végleges megoldás. Fehérítés után a fogakban továbbra is színezõ anyagok fognak felhalmozódni. A tartósabb eredmény érdekében jó, ha a rendelõi fehérítést egy otthoni követi: ezt alacsonyabb koncentrációjú anyaggal végzünk, ami hosszabb ideig van kontaktusban a fogakkal.

Mikor ajánlott?
• Olyan elszínezõdések esetében, melyekért az öregedési folyamat felelõs. Idõvel a fogak sárgás, barnás, zöldes vagy szürkés árnyalatot öltenek (a sárgás árnyalatú fogak jobban reagálnak a fehérítésre).
• Színes ételek és italok (kávé, vörösbor, szénsavas üdítõk, sötét színezõket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök) fogyasztása során keletkezett elszínezõdések esetében.
• Dohányzás okozta elszínezõdés esetében.

Mikor nem ajánlott?
• Ha az elszínezõdésért felelõs anyag szervetlen.
• Ha trauma okozta a dentin besötétedését.
• Ha a színbeli elváltozásokat a fogak fejlõdési idõszakában szedett tetraciklin okozta. Ez az antibiotikum ugyanis kötõdni képes a fejlõdõ fogak kemény szöveteihez.
• Ha a fogak fejlõdési periódusában túlságos volt a fluor bevitel. Az ilyenkor keletkezett zománcfoltok nem reagálnak a rendelõi fehérítésre.
• Túlságosan érzékeny fogak és íny esetében.
• Olyan fogak esetében, amelyek túlságosan kopottakká váltak az idõ múlásával.

A fogak elõkészítése
Elõbb a fogorvos letisztítja a fogakat; megszabadítja õket az esetleg rájuk rakódott lepedéktõl és fogkõtõl, majd egy alapos vizsgálat következik, melynek során kiderül van e szuvasodás, vannak e repedések, vagy láthatók e ínyproblémákra utaló tünetek. Ha ilyen problémák adódnak, akkor ezeket elõbb meg kell oldani; csak utána következhet a fehérítés.
A színkulcs segítségével a fogorvos megállapítja a fogak színárnyalatát. Esetleg fényképek is készülhetnek róluk. Ezek fogják képezni a viszonyítási alapot a fehérítés eredményességének értékelésekor.

A rendelõi fehérítés lépései
A fogak elõkészítése után a fogorvos egy mûanyag tartószerkezetet helyez a szájba, melynek szerepe az ajkak eltartása és az „esztétikai zónában" található fogak külsõ, látható felszíneinek feltárása. A továbbiakban a fogorvos az ínyre egy kezdetben folyékony, de fényre szilárduló anyagot helyez: ez fogja védeni az ínyt a fehérítõ anyag irritáló hatásától. Végül maga a fehérítõ zselé kerül helyére; pontosabban a fogak látható felszíneire, és itt is marad 15-30 percig (a hatásidõtartam az anyag töménységétõl függ).
Bizonyos rendelõi fehérítõ rendszerek erõs fényforrást használnak, melyet a fehérítõ zselével bekent fogakra irányítanak; a gyártók állítása szerint ez indítja be vagy gyorsítja a fehérítési folyamatot. A szakemberek véleménye változó, ami a fent említett fény pozitív befolyását illeti a fehérítés kimenetelében.
Az elõírt idõ letelte után a fehérítõ zselét lemossuk, az eredményt pedig a színkulcs segítségével értékeljük. Szükség esetén egy újabb adag fehérítõt viszünk fel. A procedúrát annyiszor ismételjük, míg elérjük a kívánt eredményt. A végén a zselét lemossuk, az ínyvédõ gátat és a mûanyag tartószerkezetet is eltávolítjuk, a páciens öblít, mi pedig színkulccsal vizsgáljuk az eredményt. A fehérítés következtében a fogak vizet veszítenek, ezért közvetlenül a beavatkozás után a fogak még fehérebbnek tûnnek mint a valódi új színük; a végleges szín csak pár nap múlva fog beállni.
Ha az eredmény nem kielégítõ, akkor a fogorvos egy újabb rendelõi fehérítést írhat elõ, vagy kiegészítésként, otthoni fehérítést fog javasolni.

 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics