No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
A fogfehérítésrõl
Miért színezõdnek el a fogak?
Fehérítési módok
Fogfehérítõ anyagok
Hogyan hat a fehérítõ?
Rendelõi fehérítés
Otthoni fehérítés
Mély fehérítés
Szabadon kapható fogfehérítõk
Mellékhatások
Ellenjavallatok
Belsõ fehérítés
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

A fogfehérítésrõl »» Miért színezõdnek el a fogak?

Külsõ eredetû elszínezõdés

A fogak koronáját borító zománc idõvel megkopik, elvékonyodik, elhasználódik; minél vékonyabb a zománc, annál áttetszõbb is: így az alatta elhelyezkedõ, természetébõl adódóan sötétebb dentin jobban áttûnik rajta.


Továbbá, a rágás következtében, a zománcban idõvel parányi repedések keletkeznek milliószámra. Ezek a repedések megtelnek színezõ anyagokkal. A kristályszerkezetû zománcprizmák közötti réseknek is ez lesz a sorsa.


Külsõ színezõknek tekinthetõk a sötét színû italok, ételek, és a dohányzás.


A felületes elszínezõdés fogmosással könnyen eltávolítható. A makacsabb elszínezõdésektõl már csak fehérítési beavatkozásokkal szabadulhatunk meg.


Ha a fogak folyamatosan színezõanyagoknak vannak kitéve, ezek eljuthatnak a zománc alatti dentinrétegig, és ha nem távolítjuk el õket idejében, akár be is épülhetnek ebbe.

Belsõ elszínezõdés

A fogakat ért traumák, az öregedési folyamat, valamint a fogak fejlõdési idõszakában szedett tetraciklin belsõ eredetû elszínezõdéseket okozhatnak. Ide sorolható továbbá a fluor-túladagolás következtében megjelenõ foltosodás: a fluorózis.

A közelmúltban az ilyen eredetû elszínezõdések fehérítéssel való korrigálása még nem volt lehetséges. Ma már létezik az úgynevezett „mély fehérítés" (angolosan „deep bleaching") technika, mely segítségével a belsõ eredetû elszínezõdések is kezelhetõk (a procedúra gyakran hónapokig, vagy akár egy évig is kinyúlhat).


Külön figyelmet érdemel a gyökérkezelt fogaknál néha fellépõ barnás-szürkés elszínezõdés. Okozhatják ezt a fog belsõ csatornarendszerében maradt vér és szövetmaradványok, a gyökérkezelés során használt bizonyos helyi gyógyszerek és tömõanyagok, valamin a gyökércsatornába helyezett fémcsapok vagy csavarok. Az ilyen eseteket az úgynevezett belsõ fehérítési technikával oldjuk meg (lásd a „Belsõ fehérítés" fejezetet).

 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics