No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
Fogselyem
Az interdentális fogkefe
Szájtus
A fogfehérítésrõl
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

Szájápolási segédeszközök »» Fogselyem

Fogselyem

Mi is a fogselyem?

A fogselyem egy mûszál; segítségével olyan területeket tisztíthatunk meg, melyek a fogkefe által nem elérhetõk (mint amilyenek például a fogak egymáshoz érõ felszínei, vagy a fogak közötti rések, melyekbe a fogkefe vagy az interdentális fogkefe nem fér be).

Nagyon gazdag a választék a fogselymek terén is: vannak olyanok melyek egy köteg nejlonszálból állnak össze, mások egyetlen egy szálból készülnek; egyeseket viasszal vonnak be, hogy jobban csússzanak; és vannak olyanok is, melyek C vitamint tartalmaznak, és olyanok is, melyek ízesítettek. Mindezek természetesen különbözõ vastagságban.

Hogyan és hányszor használjuk?

Elõször is, használjunk e egyáltalán fogselymet? A válasz egy kategorikus IGEN! Vannak szakemberek, akik kissé ironikusan azt szokták mondani: „csak azokat a fogakat tisztítsuk fogselyemmel is, melyeket meg akarunk tartani".

A fogkefével történõ tisztításnak kötelezõ kiegészítõje. Fogkefével a felszínek csupán 65% a tisztítható meg; a maradék 35% tehát tisztítatlan marad! Ilyenek a fogak egymásra nézõ felszínei és a fogak közötti rések, ahová a fogkefe sörtéi nem tudnak eljutni. Ilyen parányi résekben csak a fogselyem tud érvényesülni. Használata által lényegesen csökkenthetõ a fogak felszínén megtapadó mikroorganizmusok száma, és ezáltal a fogszuvasodás és a fogágybetegségek rizikója is.

Naponta legalább egyszer használjunk fogselymet!

A fogselyemezés technikája


Húzzunk ki a dobozból kb. 30 centiméternyi fogselymet és csavarjuk a két végét a két középsõ ujjunkra, úgy, hogy 3 6 centiméternyi szál feszüljön ki közöttük. Csípjük a selymet a mutató és a hüvelykujjunk közé, feszítsük meg a szálat, majd nagyon óvatosan vigyük be a fogak közötti résbe, egészen az ínyig, és támasszuk meg az egyik fogfelszínen (a szál „C" alakban rásimul), majd óvatos, függõleges mozgásokkal tisztítsuk meg azt (mindig a fogínytõl kezdve a rágófelszín felé). A továbbiakban a másik fogfelszínre visszük a szálat és azt is, finom, függõleges mozgásokkal megtisztítjuk. Amikor egy fogközti réssel végeztünk, a selymet függõleges irányban eltávolítjuk a közbõl és egy tiszta fogselyem-szakaszt a szomszédos résbe vezetünk, amelyet már az ismert módon tisztítunk.

Nagyon fontos a fogselyem óvatos kezelése; ellenkezõ esetben könnyen megsérthetjük vele a fogak közötti ínyt (ínypapillát). (Csak a finom, függõleges mozgások javasoltak). A szûkebb fogközökben vékonyabb szálat, a tágasabbak esetében vastagabbat használjunk.

A nehezen hozzáférhetõ fogközök tisztítására forgalomba hoztak olyan tartókat, melyek lényegesen megkönnyítik a fogselyem használatát. Parittyaszerû profiljuk („F" vagy „Y" alakú) megengedi, hogy a fogselymet belecsíptessük, és a megfelelõ régiókat elérjük. Sok változata van a tartóknak is. Vannak egyszer használatos fejek, melyek egy nyélhez csatlakoznak, sõt olyanok is melyek vibráló mozgásra képesek. 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics