No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
A fogfehérítésrõl
Miért színezõdnek el a fogak?
Fehérítési módok
Fogfehérítõ anyagok
Hogyan hat a fehérítõ?
Rendelõi fehérítés
Otthoni fehérítés
Mély fehérítés
Szabadon kapható fogfehérítõk
Mellékhatások
Ellenjavallatok
Belsõ fehérítés
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

A fogfehérítésrõl »» Mellékhatások

Szinte mindnyájunkban felmerül a kérdés: mennyire biztonságos procedúra a fogfehérítés; károsodnak e a fogak; káros e az egészségre; alkalmazható e terhesség vagy szoptatás alatt; satöbbi, satöbbi.


Nos, az alábbiakban megpróbáljuk felvázolni a fogfehérítés esetleges mellékhatásait és azokat a szabályokat, melyek ezek elkerülését vagy a rizikó csökkentését célozzák. Minden esetben, a szakirodalomban fellelhetõ, szigorúan ellenõrzött adatokra támaszkodtunk.

Helyi mellékhatások

Fogérzékenység
Gyakori mellékhatás. Egyes tanulmányok szerint, 10%-os karbamid-peroxiddal való fehérítés esetében, a páciensek 15 65%-ánál várható a fogérzékenység fokozódása, mely a fehérítés befejezése után, még négy napig érzékelhetõ.
Gyakrabban jelentkezik tömött fogak esetében, vagy olyan fogaknál, ahol az íny sorvadt.
Az érzékenység csökkentése érdekében, ne lépje túl a fehérítésre elõírt idõt!

Az íny irritációja
A magasabb koncentrációjú (30-35%-os) hidroxid-peroxid égési sebeket okozhat az ínyen. Az ilyen szerek csak a rendelõben alkalmazhatók fogorvosi felügyelet mellett, így az ínyproblémák rizikója minimálisra csökkenthetõ.
Egyes kutatások szerint, az otthoni fehérítésre, egyénre szabott sínekben használt 10%-os karbamid-peroxid 25 40%-ban okozott ínyirritációt. Rendszerint a sínek fehérítõ anyaggal való túltöltése a ludas a dologban, de problémákat okozhat az is, ha a sínek nem zárnak jól, és a fehérítõ anyag az ínyre szivárog.
Ne töltse meg tehát túlságosan a síneket! Tartsa be az erre vonatkozó utasításokat! Rendszerint egyharmadig, maximum félig szabad csak tölteni õket.

Van-e zománckárosító hatása?
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb koncentrációjú fehérítõk (35%-os karbamid-peroxid) változásokat okoznak a zománc felszínén, továbbá módosíthatják a zománc összetételét. Egyes tanulmányok szerint ezek a változások nem nagyobbak, mint amilyeneket a foszforsavas preparáció okoz tömések esetében. Az ilyen felszíni károsodások fogékonyabbá tehetik a fogakat a külsõ elszínezõdésekre, ugyanis ilyenkor a zománcfelszín érdesebbé válik. Fehérítés után tehát ne dohányozzon, és ne fogyasszon színes italokat.

A fogktömésekre gyakorolt hatás
A fehérítõk hatására fokozódik az amalgámtömések higany-kibocsátása. Bizonyos fogászati cementek is könnyebben oldódnak ilyenkor. A fehérítést követõ elsõ 24 órában a kompozit tömõanyagok gyengébben tapadnak a zománchoz, ugyanis a fehérítõ maradványai gátolják az ilyen tömõanyagok kötését.

Van-e génkárosító és rákkeltõ hatása?
Baktériumokon és sejttenyészeteken végzett kísérletekben a hidrogén-peroxiddal vagy karbamid-peroxiddal való közvetlen kontaktus génkárosítónak bizonyult. Ha bizonyos enzimek társaságában adagolták a hidrogén-peroxidot, illetve a karbamid-peroxidot, akkor ez a hatás lényegesen csökkent vagy teljesen meg is szûnt. Állatkísérletekkel nem volt bizonyítható a fent említett anyagok rákkeltõ hatása. A hidrogén-peroxid kizárólag más rákkeltõ anyagok társaságában mutatott enyhe, helyi génkárosodást indukáló képességet.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer: IARC) a 3. csoportba sorolta a hidrogén-peroxidot, mint a rákkeltõ anyagok közé nem besorolható szert.

Van-e toxikus hatása?
A fogfehérítésre használt szerek toxikusnak bizonyulhatnak, ha lenyelik õket. A mérgezõ hatás a szervezetbe jutott anyag koncentrációjától és mennyiségétõl függ.
Tartsa távol tehát a fogfehérítõt a gyerekektõl!
Ne töltse meg túlzottan a síneket, ugyanis az anyagfölösleg az ínyre kerül, innen pedig a nyállal a nyelõcsõbe és a gyomorba!
Fehérítés közben ne gyakoroljon nyomást a megtöltött sínre (ne harapdálja)!
Nem javasoljuk az alsó és a felsõ fogsor egyidejû fehérítését, hisz ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy nagyobb mennyiségû fehérítõt nyel le a páciens.

A fogfehérítõkre vonatkozó törvénykezés és etikai kérdések
Az Amerikai Egyesült Államokban a fogfehérítõ szereket az American Dental Association vizsgálja be és engedélyezi használatukat, míg Európában a CE jelzésû fehérítõ szerek alkalmazhatóak. A 0,1%-nál magasabb koncentrációjú hidrogén-peroxid alapú fehérítõk csak orvosi javallat mellett használhatók.
Ha kizárólag a „tökéletes" mosoly és a fiatalos aspektus a fehérítés célja, akkor ez a procedúra etikailag megkérdõjelezhetõ, hiszen nem zajlott még le elegendõ nagyszabású klinikai vizsgálat, ami a fehérítõ anyagok mellékhatásait illeti.

 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics