No flash
VITALDENT FOGSZAT 535600 Szkelyudvarhely, Villanytelep u. 4., Tel.: 0266-211029, Mobil: 0721-344433, info@udvarhelyifogaszat.ro, www.udvarhelyifogaszat.ro
 
Fõoldal » Csapat » Rendelõ » Kapcsolat » Fogászati Program »
A helyes fogmosás
Szájápolási segédeszközök
A fogfehérítésrõl
Miért színezõdnek el a fogak?
Fehérítési módok
Fogfehérítõ anyagok
Hogyan hat a fehérítõ?
Rendelõi fehérítés
Otthoni fehérítés
Mély fehérítés
Szabadon kapható fogfehérítõk
Mellékhatások
Ellenjavallatok
Belsõ fehérítés
A fogászati implantátumokról
Fájdalommentes fogászat
Terhesség és a fogászati kezekés
A gyökérkezelésekrõl
 

A fogfehérítésrõl »» Belsõ fehérítés

Gyakran elõfordul, hogy a nem megfelelõen gyökérkezelt fogak elszínezõdnek, barnás-szürkés árnyalatot öltenek. Okozhatják ezt a fog belsõ csatornarendszerében maradt vér és szövetmaradványok, vagy a gyökérkezelés során használt bizonyos helyi gyógyszerek és tömõanyagok, valamin a gyökércsatornába helyezett fémcsapok vagy csavarok. Az ilyen eseteket az úgynevezett belsõ fehérítési technikával oldjuk meg.

A belsõ fehérítés lépései
Elõször is a régi koronai töméseket eltávolítjuk, az esetleges szúvas részekkel együtt.
Rendszerint új gyökérkezelés szükséges, melynek során a fog csatornarendszerét kitisztítjuk és egy új, falálló töméssel látjuk el.
Az új gyökértömésre egy 2 mm vastag cementréteg kerül, melynek szerepe, hogy megakadályozza a peroxidok átterjedését a gyökér körülötti szövetekre. A fog koronai részébe helyezzük a fehérítõ zselét (nagyobb koncentrációjú hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid, vagy nátrium perborát), melyet egy ideiglenes töméssel zárunk le. A fehérítõ néhány napig marad a fogban. A hatásidõ leteltével a procedúra megismételhetõ, a kívánt eredmény eléréséig.
A végleges töméssel ajánlatos még három hetet várni, ugyanis ez idõ alatt a fehérített fog anyagához még nem tudnak jól tapadni a kompozit tömõanyagok.

A belsõ fehérítés veszélyei
Ha a fehérítésre használt peroxid áthatol a fog anyagán és a gyökér körülötti szövetekbe jut, idõvel külsõ gyökér-felszívódást idézhet elõ. Ez általában akkor fordul elõ, ha a gyökértömést nem fedjük megfelelõ vastagságú cementtel, vagy erõs (35%-os) hidrogén-peroxidot használunk, melyet, a hatás fokozása érdekében melegítünk is.

 
 
  programed: Lokopi Web | design: Modern Visual Graphics